Levenslessen van oma: jij bent uniek!

Levenslessen van oma: jij bent uniek!

Er is iets magisch aan de verhalen van mijn oma: een schatkist gevuld met levenslessen die ze in haar leven heeft verzameld. Ze is een bron van wijsheid waar ik graag naar luister. Toen kwam het idee om de levenslessen van haar en van andere oma’s en opa’s te delen met jou! In deze reeks artikelen gaan we dieper in op de schatten van oma’s en opa’s. Wat kunnen wij leren van deze vrouwen en mannen, die al zoveel meer levenslessen hebben gehad dan wij. Dus, pak een heerlijk kopje thee, nestel je in een comfortabele stoel, en laat je meenemen door het eerste verhaal van oma.

Jij bent uniek, schat!

"Jij bent uniek, schat," zei ze toen ik vroeg wat haar belangrijkste levenles is. "God heeft jou precies zo gemaakt zoals je bent, met al je eigenaardigheden en talenten." Die woorden klinken misschien eenvoudig, maar ze dragen een diepe waarheid met zich mee.

"Zoals ik ben, is er maar één!" zegt oma, waarop opa grapt: "Gelukkig maar!'''

Oma gelooft dat het vinden van je eigen pad in het leven begint met het omarmen van jezelf. "Je moet van jezelf houden, met al je positieve en negatieve kanten" zegt ze. Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als de wereld om je heen je probeert om in een bepaald hokje te duwen. Maar oma weet nu dat zelfacceptatie de sleutel is naar innerlijke vrijheid. En die les wil ze graat met jou en mij delen. "Zoals ik ben, is er maar één!" zegt oma vol overtuiging, waarop opa grapt: "Gelukkig maar, Wendeline!"

Soms is er een crisis voor nodig

Oma’s verhalen over haar leven zijn gevuld met voorbeelden van hoe ze door moeilijke tijden heen is gekomen door te leren wie ze ze echt is en dat ook te accepteren. Soms is er een crisis voor nodig om te ontdekken wie je bent. "Toen ik 25 jaar getrouwd was en moeder van vijf kinderen, werd ik overspannen. Ik verbrak alle lijntjes met de buitenwereld. Als niets het meer doet, moet je zoeken wat wel werkt.’ vertelt ze met een glimlach. Het was een periode van wederopbouw, van opnieuw leren wie ze was en wat ze wil in het leven. En hoewel ze vertelt dat ze dat nog steeds gaande is, heeft ze geleerd dat God altijd aan haar zijde staat, haar liefheeft en begrijpt. "Alleen God kent mij helemaal, door en door, met al mijn eigenaardigheden en imperfecties, en toch houdt Hij onvoorwaardelijk van mij." vertelt oma terwijl ze een nieuw kopje thee zet.

Het geeft jou én de ander vrijheid

''Als we onszelf accepteren, zijn we ook in staat om anderen te accepteren zoals zij zijn.''

Oma benadrukt dat zelfacceptatie niet alleen vrijheid geeft aan onszelf, maar ook aan anderen. "Als we onszelf accepteren, zijn we ook in staat om anderen te accepteren zoals zij zijn." legt ze uit. "Doordat ik mijzelf heb geaccepteerd, hoeven anderen dat niet per se te doen. Dat geeft zoveel vrijheid in relaties."

Oma biedt me een koekje aan uit haar koektrommel. Waarmee ik terug wordt geroepen naar de realiteit. Ik was volop in gedachten over hoe haar levensles effect kan hebben op mijn leven. Heb ik mijzelf al volledig geaccepteerd? Met mijn 26e jarige leeftijd, denk ik dat ik nog veel meer kan leren van onze opa’s en oma’s. Wat neem jij mee uit deze levensles van mijn oma? Hoe zou jouw leven eruit zien als je jezelf volledig hebt geaccepteerd, je mooie en minder mooie kanten?

Ik hoop dat ik je ook heb geïnspireerd om op bezoek te gaan bij jouw oma, opa, buurvrouw of tante, om te vragen naar hun belangrijkste levensles of verhaal. Want wat ben ik dankbaar voor alle wijze mensen om ons heen. We hoeven niet alles zelf uit te vinden, maar mogen leren van elkaar. Hoe mooi is dat! Ik wens je een hele fijne dag en hoop dat je hier wat uit mag halen. Ik zie je graag weer terug wanneer ik de belangrijkste levensles van mijn opa vertel!

Terug naar blog

Op bezoek bij opa & oma

Ben je geïnspireerd door dit verhaal en wil je nu zelf op bezoek gaan bij je oma, opa, buurvrouw of moeder om hun levenslessen te horen? En zoek je nog een cadeautje om mee te nemen? Wij hebben speciaal voor deze gelegenheid cadeautjes gebundeld, namelijk: cadeaus voor oma!

Bekijk cadeaus